10 pad a Balatonnál, ahol mindenképp ülj le egy picikét!

Nem a megszokott balatoni turista attrakciókat ajánljuk most a figyelmetekbe, hanem padokat. No, de nem akármilyen ülőalkalmatosságot!

Olyan padokat, ahova lehuppanva még a leghidegebb időben is melegség tölti el a lelkünket.

A több száz balatoni pad közül igen nehéz volt választani, szerkesztőségünk – szubjektív döntés alapján – tíz ülőalkalmatosságra adta le a voksát. Olyan helyeket választottunk, ahol mi is szívesen töltünk el rövidebb-hosszabb időt, legyen ragyogó napsütés, vagy kesztyűs-sálas cudarabb időjárás.

Balatonakarattya

Az akarattyai magasparton vezető Kisfaludy sétány az egyik legkedveltebb sétaút a Balaton mentén. Minden lépésnél csodálatos kép tárul elénk, s ha megpihenünk a Kisfaludy-kilátónál elhelyezett padon, akkor húsz emelet magasból csodálhatjuk meg a Balaton északi és déli partjának egy hatalmas szeletét.

fotó © CsodálatosBalaton

Balatonföldvár

Varázslatos látvány a több mint 40 méteres magaspartról körbekémlelni, s ha az időjárás engedi jó messzire elláthatunk a padunkról. Ha mégsem telnénk el a látványtól, még  fokozhatjuk az élményt: a magasparton álló Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátóból 75 méter magasból élvezhetjük a panorámát a Balatonon mindkét irányába: a 29 kilométerre lévő balatonakarattyai magaspartig és a 49 kilométerre lévő Keszthelyig, illetve Fenékpusztáig.

fotó © CsodálatosBalaton

Balatonfüred

A Tagore-sétány bármelyik padján nagyon, de nagyon szeretünk elidőzni: ámulatba ejtő a Balaton látványa, s élményt nyújt a hátunk mögött elterülő liget is, ami remények és köszönetek színtere. Ugyanis a sétány névadója, a világhírű bengáli hindu költő, Tagore 1926-ban Balatonfüreden gyógyíttatta szívbetegségét, s felépülését követően, hálája jeléül hársfát ültetett. Az évek során tudósok, űrhajósok, közszereplők emlékfái sorakoznak a sétány szomszédságában.

fotó © CsodálatosBalaton

Balatonkenese

Egy picit meg kell dolgozni ehhez a padhoz, de higgyétek el, megéri! Még jobban kívánni fogjuk a pihenést és elmélkedést itt, miután a Tátorján tanösvényen, a tatárlikakat is meglátogatva elérünk a hegytetőre, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Fűzfői-öbölre és a szinte a lábunk alatt hullámzó Balatonra.

fotó © CsodálatosBalaton

Dörgicse

Ezek a padok nem a Balaton partján hívogatnak egy kis pihenésre bennünket, hanem attól néhány kilométerrel arrébb, a Balaton-felvidék Gerge-hegyén. Az alsódörgicsei Boldogasszony templomrom lábától, középkori díszletek között, páratlan kilátás nyílik a Balatonra is.

fotó © CsodálatosBalaton

Fonyód

A fotó önmagáért beszél, hogy miért is kedveljük a fonyódi Szaplonczay-sétányon eltöltött perceket! Teljesen érthető, hogy a Panoráma-sétányként is ismert sétaút padjaira huppanva képtelenség levenni a szemünket a Balatonról. Pedig megérné, hiszen a sétány másik oldalán villasorban lehet gyönyörködni.

fotó © CsodálatosBalaton

Kányavári-sziget

A nagy tavon kívül ejtsünk szót a Kis-Balatonról is, pontosabban a Kányavári-szigetről , s annak padjairól. Őszintén megmondva: teljesen mindegy, hogy hova ültök le, mindenhol szépséget láttok. De ha nagyon kellene választanunk, akkor a kilátó melletti padokra voksolnánk. A kilátóból mesés panoráma tárul elénk, a megmászása után jól esik egy kis ücsörgés a tisztáson.

fotó © CsodálatosMagyarország

Tihany

Ismét egy nehéz döntés volt kiválasztani azt a pontot Tihanyban, ami a legkedvesebb, hiszen annyi csodát rejt a félsziget. Mivel felemelő látványt nyújt elsétálni az Apátságtól a Gödrösi részig, így a pihentető perceket talán ezen a padon szoktuk a legjobban élvezni, s közben rácsodálkozni a CsodálatosBalatonra.

fotó © CsodálatosBalaton

Vonyarcvashegy

A Tóvölgyi László sétány vezet Magyarország egyetlen épen maradt halászkápolnájához, a Szent Mihály-kápolnához, ahova könnyűszerrel felsétálhatunk. A dombtetőn magasodó építmény köré kellemes pihenőt alakítottak ki, s ennek egyik padja nem csak szerkesztőségünk tagjainak kedvence, hanem az ide látogatók is szívesen csodálkoznak rá a balatoni panorámára.

fotó © CsodálatosBalaton

Zalaszántó

A Tátika-várát meghódítani is felejthetetlen, az ottani padon megpihenni pedig maga az álom. Lábunk előtt hever a Balaton-felvidék, jól látszódik a Sztupa, s a hegyek között megbújó Balaton vize is megcsillan.

fotó © CsodálatosBalaton

Fotelből is nézheted a Balatont ÉLŐben webkameráinkon!